älskling...


26/3 Gulding

Gullade massor med Gulis innan jag började göra iordning honom, det uppskattade han - speciellt morötterna haha. Själva ridlektionen gick väldigt bra. I början var han helt okej, vägde väldigt mycket framåt i halterna/rättade sig hela tiden bakåt och slutade inte med det heller. Funkade tillslut ändå.

   Red mycket mer ordentligt idag än vad jag gjort innan, gav inte upp så enkelt som jag brukar vilket var bra! Han låg inte på så jättemycket men lite, Åsa sade att det skett en väldigt stor förändring - han rusar inte längre. När vi ridit en stund så började han hänga jättemycket i handen och jag hängde tillbaka så det blev en ond cirkel och jag spände mig jättemycket i innerhanden och släppte sätet. Så då funkade ju inget.
   Åsa gav mig lite hjälp och sa åt mig att göra mycket halvhalter på yttertygeln, då det verkligen fungerade blev jag supernöjd med honom! Hon bad mig också att då han börjar hänga i handen och söker för mycket stöd, ska jag bara släppa tyglarna och be honom att bära sig själv, för det ska han orka nu.
   Ena galoppen fungerade inte alls, andra mycket bättre! Och på slutet kändes det knappt som att jag höll i ponnyn när vi travade av, han bara lunkade på utan att hänga och jag sa till Åsa då vi skrittade av att jag aldrig ville byta häst. För åh vad jag älskar honom

Det är så kul att känna när man börjar hitta knapparna på en sådan ponny som Gulding. Han har liksom halvt damp och ingen respekt, och jag älskar honom för att han alltid går in med en sådan busig inställning till allt. Han är helt klart en ponny jag vill rida tills min ponnytid är över!

Har inte börjat på inlägget om att trava av hästen, men snart så! Puss.


att tänka på idag:

* Att vara upprätt, jag faller alltid lite framåt på honom. Fram med höfterna och bak med axlarna!
* Innerskänkel i galoppen

Det var allt tror jag? Vi får se vad lilla Gulis hittar på idag helt enkelt...
Puss!

25/3 Emma



Den lilla pärlan sprang så fint idag!

Började med att rida fram mycket för sidförande osv, men hon lyssnade rentav skitdåligt. Fortsatte en stund till innan jag började trava, la inte i den raffiga traven direkt utan lät henne bara trava på i lite lulligt tempo sådär... Försökte ha ett bra stöd på båda tyglarna och sket i hennes form, den kommer tillslut oftast.
   Vi hoppade fram på ganska låga hinder, usch vad det gick dåligt. Vi hamnade ofta i fel galopp och hon drog bara ut mot väggen hela tiden, försökte få henne rak men det gick verkligen inte. 

   Vi hoppade sedan fram på hindrena på andra långsidan, hon gick lite bättre då men drog sig fortfarande åt höger precis som förut. Blev lite sur för att jag var så peppad på att hoppa liksom, och så funkar inte vårt sammarbete för jag kände ju att jag försökte, men hjälperna gick inte ända fram. Hon var jättepå mot hindrena, men såfort hon hoppade över dem så fortsatte hon inte söka och lade bara av; vet ju inte om det var för att det var så lågt, för hon tände inte alls till.
   Fick stå och vänta lite sedan för att hoppa bana, Kristin höjde ganska rejält... Oxern var i alla fall på 95 cm. Rider mot den långsidan i galopp, men får världens höjdskräck mot oxern så Emma vägrar såklart. Fånigt Amalia!...

   Blir skitsur på mig själv och rider mot långsidan igen, allt går klockrent. Red den lilla banan två gånger och det gick så himla bra! Jag och Kristin pratade sedan om att jag nästa vecka ska böja igenom henne lite mer, och Kristin ska hjälpa mig med det så det känns toppen. Tillade att jag inte gillade hur hon inte tände till och bjöd mot framhoppningshindrena - men Kristin sade att det nog var för att det är den höjden hon brukar hoppa på lektion med andra ryttare, fredagslektionerna är de enda hon hoppar högt på.

Nåja. Nästa vecka så. Det gick ju bra förra veckan, (visserligen gick det bra idag också men saknade det lilla extra) och det blir hoppning nästa fredag också... Då jäklar!

Har börjat förbereda ett inlägg om att trava av hästar - för det är något som jag älskar. Hihi, ni får se helt enkelt!

 


Hästarna jag rider just nu;

Just nu rider jag två helt olika ponnyer. En rutinerad, och en väldigt orutinerad.

Vi börjar med Emma, min läromästare genom de två närmsta åren. Hon har gett mig så otroligt mycket och har nästan lärt mig allt inom hoppningen.

   Självklart var ju inte allt frid & fröjd i början då jag red henne, hon var... ärligt talat hemsk. Innan & efter små sockerbitshinder fick jag inte stopp på henne. Hon bara sprang iväg. Och jag drog nästan sönder hennes stackars mun för att få stopp på henne. Jag red ju inte speciellt bra då, men det fanns heller inget annat sätt. Vi var alldeles för många hästar på en för liten yta, så hon var helt enkelt tvungen att lära sig att man inte ska springa iväg så.
   Visst, man kan alltid diskutera om det var rätt att dra i hennes mun, men jag var livrädd då. Hon har slutat springa nu, och jag vet hur jag ska rida henne, men minnen från hur det sög i magen av rädsla då hon sprang iväg och jag inte hade någon kontroll sitter fortfarande kvar i huvudet.
   Har hon några negativa sidor undrar ni säkert. Jag tycker ibland att hon kan bli för självständig när vi hoppar, att hon bara tar bettet och springer iväg utan att lyssna på mig. Bara på träningar, på tävlingar blir jag alldeles för nervös och då smittar det av sig på henne - vi behöver lite mer rutin helt enkelt. Dessutom har hon världens problem med att hamna i rätt galopp efter hindrena, det är säkerligen också mitt fel men på en sådan rutinerad häst... Jaja.
   De positiva sidorna är många! Hon ger oftast alltid allt på träningar, och är en så otroligt stadig häst. Det är bara tre gånger hon dummat sig, någonsin, på dessa två år. Dessutom så är vi verkligen så tighta nu, jag vet precis ofta hur hon vill ha det. Vi kan liksom dela med oss av ansvar - vissa hinder bestämmer hon över, andra gör jag. Det kan jag känna på henne, och då litar jag 110% på henne, och det är så vi har blivit så samspelta.

   Tyvärr kommer jag inte kunna rida Emma så mycket mer, för jag börjar växa ur henne.

   Det är där 'lilla' Guldis kommer in. Gulding (Gule Gunnar som han även kallades) är sex år och nyss tillkommen till ridskolan, han kom i somras. Honom har jag sett väldigt mycket av, har varit med på mycket av hans s.k 'resa'. Absolut inte så mycket jag har velat, men det är så kul att jag själv ska få vara med och utbilda honom!

   Jag red honom lite i November/December och då funkade inte mycket... Han var hastig, knasig, kunde inte galoppera rätt, och jag ville absolut inte rida honom. Så jag sade helt enkelt stopp och bytte häst.
   Nu rider jag honom igen, varannan lektion i hoppningen, och varje gång i dressyren. Och herregud vad jag älskar honom!
   Jag älskar att rida hästar som är unga och gröna, som man verkligen känner lär sig efter en själv tillslut. Det kommer bli en riktig egoboost att se honom utvecklas! Eftersom att jag inte ridit honom så länge än kan jag inte säga riktigt vad han har för dåliga/bra sidor.

Mål med Emma:
* Få ännu mer rutin, kanske åka ut och tävla nu under våren? Inte jag som bestämmer det tyvärr, men det skulle vara sjukt kul!
* Fortsätta hålla det tempot uppe som vi har, börja hoppa aningen högre & få lite mer kontroll
* Få mer koll på galoppen

Mål med Gulding:
* Ha kul!
* Vi ska bli mästare på studs
* Han ska kunna gå över en bom i trav utan att tro att det är ett högt hinder
* hoppa sextio bana (ett ganska högt mål, men något måste man ju kämpa för!)



i'm sorry!

Ska förmodligen starta upp bloggen igen, om jag orkar. Det är tidskrävande att ha två bloggar, speciellt när man bara rider två ggr i veckan, dessutom dagarna efter varandra, men jag lovar - bloggen måste upp igen. Hästar is the shit, så är det bara!



Det har blivit ändring på både hoppningen & dressyren nu här under senaste tiden.

I hoppningen rider jag fortfarande Emma, men bara på hopplektionerna. På markarbetet (vi har hoppning varannan vecka) rider jag en pigg ponny som heter Gulding. Han är bara sex år och tror att man ska hoppa över travbommar, så vi har en lång men rolig resa framför oss!

På dressyren red jag förut Lucy, bytte till Power, men började tillslut rida Gulding igen. Nu finns det ingen hellre jag vill rida än honom, för han är verkligen... galen men härlig!

Vad mer är det ni vill se på bloggen? Bilder kan vara svårt att få till ibland, men snart så! Åsikter? Videos? You tell!

emmabus ♥


RSS 2.0